Målsumparnas afton på Anfield – fiaskot ett faktum

Vi har blivit överösta med bortförklaringar kring varför Liverpools säsong som regerande mästare gått knackigt. Det är Virgil van Dijks skada, andra skador, ingen publik på Anfield, någon ny superdyr träningsanläggning som de inte hunnit bo in sig på, blåsigt på träningsanläggningen, ett för tufft spelschema och fan och hans moster. Nu kan vi i alla fall få slå fast att Liverpools säsong är ett fiasko.

Det blir noll titlar i år, och Champions League-platsen till nästa säsong är i högsta grad i fara. Men vi kan faktiskt gå över i dur för en kort stund. I kvällens match gillar jag att Klopp inte tog det enkla valet att starta Thiago framför Milner. Milner passar perfekt i den här typen av matcher, och har kanske fotbollsvärldens bästa kondition. I 60 minuter gjorde han livet och liret hädiskt jobbigt för Reals lag. Tänkte först skriva Reals innermittfält, men det får bli lag, för att Milner var exakt överallt. Öppnade upp ytor för sina lagkamrater, smällde på Real-spelare och syntes ständigt. Förutom i domarens protokoll. Milner och Liverpool ska vara glada att han inte blev utvisad efter en minut, då Benzemas vänstra fotled fick känna lite väl mycket på Milners dobbar. Åter likaläge i kapningar när Casemiro körde över Milner tjugotalet minuter senare.

Det var i mångt och mycket en kväll där vi faktiskt fick se det rörliga Liverpool som vi har blivit bortskämda med de senaste säsongerna. De har i många matcher den här säsongen haft svårt att ta sig till fram till avslutningslägen. Ikväll var inte det problemet. Ikväll var det avsluten. Salah måste förvalta minst två av sina superchanser, Firmino bör göra ett mål och Mané bör även han göra ett mål. Istället blir det noll, samma siffra som antalet titlar för Liverpool den här säsongen. Real Madrid vidare till semi, igen. Chelsea blir deras motståndare.

Men tillbaka till bortförklaringarna. Det nämns i stort sett i varenda tv-sändning, att ett fullt Anfield hade gett sån enorm positiv skillnad för Liverpools prestation. Som att ett fullt Bernabéu inte hade hjälpt Real Madrid? De har det ännu värre. De spelar liksom sin fotboll på en spansk version av Grimsta IP, ett stenkast från en flygplats. Bryr sig Benzema, Modric och gänget om det? Klart som tusan att de gör, men de borrar ner sina titeltörstande huvuden och öser på. Benzema har vunnit 18 titlar med Real, och han ger sig inte. Han ska ha en femte CL-titel. Prisskåpet fyller inte sig självt.

***

Det hade varit så himla ironiskt om Manchester Citys kvadrupeljakt hade förstörts av en 17-årig engelsman. På Westfalen-stadion satte Jude Bellingham dit 1-0 för sitt Borussia Dortmund (kuriosa: Bellingham föddes åtta månader efter att James Milner gjorde sin ligadebut för Leeds). City var i brygga en kort period, innan Emre Can bedömdes ta bollen med handen i eget straffområde. Riyad Mahrez satte dit kvitteringen. I andra halvlek tog sedan Guardiola-favoriten Phil Foden för sig och satte dit ledningsmålet. Spiken i kistan, och City vidare till semifinal där de ställs mot Paris Saint-Germain.

För andra gången på tre år kan vi nu få en engelsk final i Champions League.

Dela
Prenumerera

Lämna en kommentar

Meddela om
Sajna upp för Tutto's nyhetsbrev
8 Kommentarer
Nästade kommentarer
Visa alla kommentarer