En knapp kvart av propagandafotboll räckte för Barça

Mållöst och frustrerat i halvtid. Sen bjöds det upp till katalansk dans så det sjöng om det på La Cartuja i Sevilla. Barça utklassade Athletic Bilbao och tog sin 31:a cuptitel, tillika Messis allra första som lagkapten.

Ett stukat Barça efter förra helgens Clásico-förlust tog som väntat hand om initiativet direkt. Något som kanske var mindre väntat var Athletics tydliga taktik från början: noll press på bollhållaren! Baskerna fick inte låna bollen de första minuterna, verkade fullt koncentrerade på att hålla positionerna och balansen i laget så bra som bara är möjligt.

Men redan i femte minuten höll matchplanen på att braka ihop, sedan Busquets funnit kapten Messi med en ljuvlig smörpassning på djupet. Det rödvita försvaret var överspelat, Messi spelade snett bakåt till de Jong som prickade stolpen och där stolpreturen turligt stöttes bort via Unai Simons knä.

Athletic har visat det förr, och då inte minst mot just Barça i Supercupfinalen i januari: offensiva fasta situationer är ett vapen baskerna har i arsenalen. När Berenguer i den 12:e minuten slog en flack frispark 30 meter från mål, blev katalanernas försvar överrumplat och backen Iñigo Martinez kom framstörtande och fick en tåspets på bollen. Bollen smet strax utanför den vänstra stolpen, men det var ändå den första halvlekens klart bästa målchans.

Barças enorma dominans fortsatte och man fick leka runt bäst man ville. Dock utan att skapa några riktigt heta lägen. Det syntes en viss tvekan i avslutningslägena, inte minst från kapten Messi, och det såg en aning fumligt ut när katalanerna skulle komma till skott.

Halvleken gick över i en allt större tempofattighet och avslutades med ett förkrossande bollinnehav – över 80 procent i Barças favör! – men frustrationen var stor hos de gultröjade när domare Munuera blåste av för halvtidsvila.

Frenkie de Jong i storslag

Baskerna tvingades till ett dubbelbyte i halvtid då kapten Iker Muniain tvingats kliva av, troligen med skadekänning. Han såg aningen loj ut på planen, men hans fortsatta närvaro hade nog behövts denna afton för att Athletic skulle haft en chans. In i hans ställe kom Leuke, som gick ner i försvaret samtidigt som Berenguer flyttades över och upp i planen på Muniains plats. Iñigo Martinez tog över kaptensbindeln.

Koeman verkade ha skiftat taktik med tanke på Bilbaos tydliga passivitet i presspelet och Barcelona försökte bygga upp sina anfall från längre bak i banan; detta förde med sig en större explosivitet i den sista tredjedelen och Athletic skulle komma att få rejäla problem. Unai Simon fanns dock där till en början och gjorde en fin räddning på ett lågt skott från Pedri. Samt en riktig fantomräddning på den efterföljande hörnan, då han fick ut ett ben sedan bollen dansat runt ett par meter från mållinjen.

Dock skulle det bara dröja några minuter innan Unai Simon skulle kapitulera och Baskiens stolthet fullkomligen översköljas av ett hungrigt Barça. För inom en knapp kvart hade den här finalen av Copa del Rey, som ju Athletic så gärna ville lägga beslag på för första gången sedan 1984, utvecklats till en ren propagandauppvisning av Griezmann, Messi och framförallt Frenkie de Jong, matchens lirare alla kategorier!

I 59:e kom ettan: Messi serverade de Jong som levererade ett perfekt inspel från höger och Griezmann mötte med en bredsida vid första stolpen. Ett skolexempel på perfekt offensivt samarbete och nu hängde inte Athletic med längre. Blott fyra minuter senare kommer ett egentligen rätt slött inlägg från Jordi Alba, som hinner studsa innan de Jong kan placera in tvåan med en låg nick. Dock måste tilläggas att målet, och kanske det faktum att Bilbao klappade ihop, kan lastas på Balenziaga som kom helt fel i markeringsspelet och stod för ett väldigt passivt ingripande.

Vithajen FC Barcelona

Om Barcelona varit en vithaj var det nu blod i vattnet. Bilbao-tränaren Marcelino försökte sig på ett trippelbyte, skickade in skäggige supercuphjälten Villalibre. Bytet gjorde att man kunde flytta upp positionerna något, men snart var vithajen där och högg igen. 3-0 kom i 68:e efter ett solonummer av Messi, efter fint samspel med de Jong i upprinnelsen. Barça-kaptenen skickade upp två Bilbao-försvarare att köpa korv och satte den i bortre med vänstern. Spiken i kistan kom 4 minuter senare, denna gång efter en jättetabbe av tidigare så duktige Unai Simon. Skott av Messi, där bollen retsamt smet under den stackars Bilbao-keepern.

Barcelona hade även en femte boll i mål några minuter före full tid, men VAR dömde bort vad som kunde varit Griezmanns andra, vackert framspelad av Messi. Ärligt talat, hur hårfint som helst men ska det VAR-a, ja då ska det ju. I slutet plockades Braithwaite, Dembelé och unge Ilaix Moriba in. En av de som gick ut, gjorde det med det bredaste av leenden och kramades om av en lika brett leende Ronald Koeman. Nämligen Gérard Piqué. Skadad sedan början av mars hade han tjatat sig till medverkan i finalen och spelade på sprutor.

En vacker scen och en vacker triumf för Koemans mannar, där ett flertal av spelarna fick uppleva känslan att höja en buckla för första gången hos katalanerna. Det är de i allra högsta grad värda!

Dela
Prenumerera

Lämna en kommentar

Meddela om
Sajna upp för Tutto's nyhetsbrev
5 Kommentarer
Nästade kommentarer
Visa alla kommentarer