van de Sanden: En dröm gick i uppfyllelse

ANNONSSAMARBETE MED PEPSI MAX

För drygt ett år sedan träffades vi på Lyons flygplats, dagen efter att herrlaget hade vunnit över Juventus. Då var Shanice van de Sanden på väg hem till Holland för spel med landslaget. Där och då visste ingen av oss vad som väntade. Vi la armarna om varandra och tog bilder. Sedan slog pandemin till med full kraft och för Shanice blev det ett mycket speciellt år med klubbflytt, glädje, sorg och faktiskt ett kontrakt till ytterligare ett nytt team.

Du har alltså bytt stad från Frankrikes gastrocentrum till Wolfsburg, hur gick tankarna där egentligen?
– Jag gillade verkligen maten i Lyon men i Tyskland har jag faktiskt med mig mat från Holland. Det är bara en tretimmarskörning från mitt hem i Holland till Wolfsburg så det enkelt. Tysk mat i all ära men den holländska osten och en Pepsi är perfekt när man kollar på fotboll. Du borde testa!

När vi träffades på flygplatsen för ett drygt år sedan, hade du ens kunnat tänka dig in i allt som hänt under året, med klubbyte och pandemi?
– Ja, arenan var ju fullsatt när vi såg matchen och mycket har hänt. Jag har haft ett ganska tufft år men jag har lärt känna mig själv bättre. Det har varit ett tillfälle att gå in i sig själv mer men det har också inneburit att man får mer tid för sig själv och det har varit utvecklande. Nu måste vi vara positiva och hoppas att utvecklingen fortsätter så här.

Du har inte bara bytt fotbollslag, du är numera även en del av Pepsi MAX football team. Berätta om det.
– När jag först förstod att jag skulle bli en del av Pepsi MAX-teamet så var det som en dröm som gick i uppfyllelse. Och när jag träffade folket runt teamet kändes det som att komma in i en familj, alla var så vänliga och varma och det är det viktigaste för mig, det är så jag är. När jag känner den positiva viben och människors värme så känner jag mig bekväm.

Du teamar upp med en dela andra toppspelare också.
– Ja det är otroliga spelare. Leo Messi, Jadon Sancho och Paul Pogba. Wow! De är helt fantastiska fotbollsspelare och jag är superglad att jag får vara en del av den truppen.

Damfotbollen är verkligen på frammarsch och din flytt från Lyon till Wolfsburg beskriver i sig lite den utvecklingen som skett med en helt annan marknad och pengar för damfotbollen. Hur ser du på den utvecklingen?
– Det är såklart jättepositivt och jag har själv sett utvecklingen på nära håll och varit en del av den. Bara när jag bytte från Liverpool till Lyon så blev det tydligt. I Lyon har de helt andra förutsättningar. Allt runt om, faciliteterna, organisationen. Sen kom jag till Wolfsburg och det var på samma nivå. Det är dock viktigt att klubbarna lägre ner i tabellen, kåt säga de mindre klubbarna, också utvecklas så att gapet inte blir för stort. Det måste ändras. Jämför du till exempel klubbarna i herrarnas Bundesliga och Premier League så är det inte stor skillnad på förutsättningar om du spelar i en bottenklubb eller i en toppklubb. När vi möter bottenklubbar blir det typ 9-0 så vi måste verkligen försöka få in pengar i de mindre klubbarna så konkurrensnivån ökar. På det stora hela är jag mycket positiv till förändringarna och utvecklingen damfotbollen gått igenom.

Snart börjar väl din dotter också spela fotboll?
– Ja, det är min nästa dröm, att se henne spela fotboll. Jag ser så mycket fram emot det!

Jag ser en stor utveckling i Sverige även på flickfotbollen. Storklubbarna lägger mer resurser på akademier för tjejer nivån höjs hela tiden. Ser du samma sak i Europa?
– O ja, jag har pratat en del om den utvecklingen i Holland med mina landslagskompisar. Nu kommer det dessutom fler och fler kvinnliga tränare och man kan verkligen se utvecklingen med sina egna ögon, inte bara höra om den. Vi måste börja med bra utbildning i unga år så vi får fram tekniska och taktiskt skickliga spelare. För mig är helheten viktig men vi får heller inte glömma taktikskolningen från unga år.

Har du ett råd till unga tjejer som spelar fotboll och har drömmar om att bli proffs?
– Det är viktigt att hela tiden tro på sig själv. Jag har haft jättefina perioder och upplevelser sedan jag var liten men det kommer hela tiden tyngre stunder. Då är det viktigt att hela tiden tro på sig själv. Det kommer komma en coach som inte gillar dig eller du kanske inte trivs med din omgivning. Du kanske inte får spela på den positionen på planen du vill, kanske finns det en lagkamrat som du konkurrerar med som du hamnar i konflikt med. Då måste man vara stark. Vi kvinnor är mer känsliga än män och därför är det extra viktigt att lägga fokus på rätt saker. Att vara positiv, mentalt stark.

Du har haft en tunga perioder låter det som, trots en fantastisk karriär.
– Ja, jag har förlorat min pappa, min flickväns pappa, jag har haft coacher som inte trott på mig. Men jag måste säga att jag fått så mycket värme av att komma in i Pepsi-laget som trodde på mig. Jag började spela fotboll sent, när jag var tolv år. Där och då hade jag inte ens kunnat drömma om att jag en dag skulle vara en del av det här teamet med några av de bästa fotbollsspelarna. Så mitt stora råd är att tro på dig själv. Om du inte gör det kommer du aldrig att lyckas men när du börjar tro på dig själv kommer saker hända som du inte ens vågat drömma om.

Du har kommit så långt men har du fortfarande mål och drömmar med din karriär?
– Självklart. Jag vill vinna Champions League igen, EM, jag vill vara i PEPSI MAX-truppen länge!

Sista frågan: Pepsi MAX Raspberry eller original Pepsi MAX?
– I go for the Pepsi MAX Raspberry!

LYSSNA PÅ HELA INTERVJUN I SPELAREN NEDAN

Dela
Prenumerera

Lämna en kommentar

Meddela om
Sajna upp för Tutto's nyhetsbrev
6 Kommentarer
Nästade kommentarer
Visa alla kommentarer