Inte Londonlagens påskhelg i år, del 2

Chelsea har sedan Thomas Tuchels ankomst sett ut som ett lag som bara s k a ha en av direktplatserna till Champions League. Tuchel, som tio matcher in i PL-tränarkarriären fortfarande inte hade upplevt en förlust, var tillbaka efter landslagsuppehåll med sin sedvanliga trebackslinje. Den 36-årige backveteranen Thiago Silva var äntligen tillbaka efter skada och uppe i den offensiva trion återfanns Christian Pulisic som med sitt USA imponerat under uppehållet.

Chelsea inledde måhända inte särskilt bländande - bara några minuter in i matchen försökte Jorginho rosta av passningsfoten, men misslyckades och Thiago Silva tvingades istället ta ett gult kort för att hindra ett baklängesmål. I övrigt var det mest anmärkningsvärda i den inledande delen av matchen att Chelsea-ikonen Branislav Ivanovic, 37 år gammal och för dagen på bänken i West Bromwich, fick fira återkomst på Stamford Bridge. Hans backkollega Dara O’Shea gick sönder efter att ha blivit sönderstämplad av en annan lagkompis i Matt Phillips. Stökigt händelseförlopp, men håll i er, det blir värre.

I den 27:e minuten tog Chelsea ledningen efter att Marcos Alonso skjutit en frispark i stolpen och Pulisic slagit in returen. I två minuter fick Chelsea vara glada innan Jorginho gjorde ett nytt försök att rosta av passningsfoten. Det gick som det första försöket. Bollen spelades rakt till en West Brom-spelare i farlig zon. Det ledde fram till ett skott som Thiago Silva försökte täcka, men istället lyckades han i aktionen fälla den skjutande West Bromwich-spelaren. Gult kort nummer två, i minut 29.

Det är förvisso inte alltid som ett rött kort överdrivet påverkar ett formstarkt topplag som möter ett bottenlag. Idag tog West Bromwich dock över initiativet relativt omgående. Några minuter senare fick tyvärr Branislav Ivanovic, efter att faktiskt ha sett vindsnabb ut i en defensiv löpduell mot Timo Werner, inse att 37-åriga lårmuskler uppenbarligen är mer ömtåliga än yngre diton. Tretton ynka minuter fick han njuta av att vara tillbaka på gräsmattan på Stamford Bridge innan det blev dags för sorti så även för planens andre backveteran. Ett uppgivet leende hann Ivanovic i alla fall leverera innan han haltade av till förmån för Callum Robinson.

Istället för att gå till halvtidsvila med underläge 1-0 drämde West Bromwich in två mål på tilläggstid. Båda målen, båda vackra att se, gjordes av den 24-årige brassen Matheus Pereira. Åker West Bromwich ur Premier League i vår kan nog en Pereira-försäljning finansiera ett par års trupplöner i Championship.

I andra halvlek fortsatte Chelseas uppförsbacke. Ivanovics ersättare Callum Robinson hann med att göra två mål. Mason Mount kom in och satte dit en reducering för Chelsea när allt redan var kört, och slutresultatet skrevs till slut till 2-5. Sensationssiffror för Sam Allardyce och West Bromwich som nu har sju poäng upp till 17:e-platsen när åtta matcher återstår att spela. Sam Allardyce, denne kroniskt tuggummituggande man med käkmuskler som gemene mans biceps, har fortfarande aldrig åkt ur Premier League…

Kuriosa som möjligtvis enbart närmast sörjande noterat: West Broms första seger på Stamford Bridge på 45 år. Jaså!