The Super League – en sammanfattning

En bomb har briserat i den europeiska fotbollen. Det har under flera år tisslats och tasslats om en ny utbrytarliga för storklubbarna, med arbetsnamnet The Super League. Under söndagskvällen visade sig både ryktena och liganamnet stämma. Så vad är det frågan om? Nedan följer en sammanfattning av det som du behöver veta.

1. Vad är The Super League?

Tolv av Europas största klubbar har gått ihop för att i praktiken skapa en utmanare till Champions League. Superligan ska spela sina matcher mitt i veckan, vilket är samma upplägg som för Uefas klubbturneringar, och kommer enligt uppgift bestå av tjugo lag. Femton klubbar räknas som grundarklubbar, "Founding Clubs".

Grundarklubbarna är garanterade en plats varje säsong. De behöver alltså inte kvala in baserat på fjolårssäsongens resultat, vilket är fallet i Uefa-tävlingarna Champions League och Europa League. Fem platser till Superligan ges till utomstående klubbar baserat på deras prestationer under föregående säsong. Hur dessa fem klubbar ska sållas ut har inte preciserats mer än just så.

2. Vilka är inblandade i The Super League?

Tolv av femton grundarklubbar har namngivits på superligans egen hemsida och är som följer.

England: Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Tottenham
Italien: Inter, Juventus, Milan
Spanien: Atlético Madrid, Barcelona, Real Madrid

Superligan själva förväntar sig att ytterligare tre grundarklubbar ska ansluta sig till ligan innan den första säsongen drar igång. Premiärsäsongen ska enligt ligan själv gå av stapeln så snabbt det är ”praktiskt genomförbart”. Noterbart är att fjolårets finallag i Champions League, Bayern München och Paris Saint-Germain, inte finns namngivna i superligan. Tillsammans med Borussia Dortmund och RB Leipzig är dock Bayern München och PSG mest troliga kandidater till att ta någon av de tre sista grundarplatserna.

På The Super Leagues hemsida står dessutom tre namn presenterade i ledningspositioner. Florentino Pérez, president i Real Madrid, står som ordförande för The Super League. Andrea Agnelli, ordförande i Juventus, står som vice ordförande. Joel Glazer, ordförande i Manchester United, står som vice ordförande.

3. Varför skapas The Super League?

Här finns det flera rimliga anledningar. De flesta av dem har med pengar att göra. Superligan själva skriver att ”bildandet sker i en tid när den rådande pandemin har accelererat instabiliteten i den europeiska fotbollens ekonomiska modell”. För att dechiffrera den hädiska meningen kan vi anta att de menar att klubbarna i Superligan vill säkerställa sina inkomster på längre sikt. Flera av klubbarna, främst Arsenal, Tottenham, Inter och Milan, saknar både framgångar och regelbunden närvaro på den europeiska toppscenen under det senaste decenniet. För dessa klubbar är således deltagandet i en superliga logiskt för deras egen bokföring, men ologiskt sett till sportslig prestation över tid. Ett starkt varumärke verkar således vara prioriterat före prestation, annars hade rimligtvis klubbar som Porto och Sevilla erbjudits platser före några av grundarklubbarna. Ligan själva skriver att ”den årliga turneringen kommer bidra till ekonomisk tillväxt och stöttning för europeisk fotboll via ett långsiktigt löfte om solidaritetsbidrag”.

De planerar alltså att ge tillbaka en del av den ekonomiska kakan som de genererar till den drös klubbar som inte får delta i ligan. Summan som Superligan själva nämner är tio miljarder euro. Grundarklubbarna själva ska få dela på 3,5 miljarder euro som är tänkta att gå till satsningar och för att stötta klubbarna i deras återuppbyggnad efter pandemin.

Vi ska inte heller blunda för hur ägarstrukturen ser ut för respektive klubb i The Super League. Flertalet av klubbarna har amerikanska majoritetsägare. De amerikanska sportligorna NFL, NBA, MLB, NHL och MLS liknar The Super League när det kommer till upplägg i och med att det är omöjligt att åka ur. Som grundarklubb i The Super League missar du således aldrig nästa säsong och de inkomster som nästa säsong inbringar.

4. Vilka har reaktionerna varit?

Enorma, och mestadels negativa. Den reaktion som har haft störst slagkraft är Uefas, som du kan läsa i sin helhet här. Snabbt sammanfattat har Uefa tillsammans med Fifa, de engelska, spanska och italienska fotbollsförbunden samt ligaorganen för Premier League, La Liga och Serie A gått samman för att ”stoppa det här cyniska projektet, ett projekt som är baserat på en handfulls klubbars egenintresse under en tid när samhället behöver solidaritet mer än någonsin”.

Uefa, Fifa, förbunden och de inhemska ligorna sparar inte på kraftuttrycken och påpekar att de är beredda att vidta alla juridiska och sportsliga grepp de kan för att stoppa The Super League. De menar att ”fotboll är baserat på öppna mästerskap och sportsliga meriter och det kan inte vara på något annat sätt”.

Klubbarna i The Super League, och spelarna som spelar för dem, kommer att bli förbjudna från att delta i någon annan tävling som arrangeras av Uefa, Fifa och de inhemska förbunden. Således hotas spelarna i grundarklubbarna att bland annat inte få spela EM, VM, Champions League, Europa League, Premier League, La Liga och Serie A.

I sociala medier har ett utlåtande från Manchester United-legendaren tillika Sky Sports-experten Gary Neville fått enorm spridning.

Dela
Prenumerera

Lämna en kommentar

Meddela om
Sajna upp för Tutto's nyhetsbrev
23 Kommentarer
Nästade kommentarer
Visa alla kommentarer