Oavgjort i Bretagne och blött krut i bössan för PSG

I den historiskt jämna toppstriden i Ligue 1 bjöd Rennes och Roazhon Park in för en het duell mellan två lag på jakt; Genesios mannar med sikte på femteplatsen och spel i Europa, Pocchettino och PSG med kniven mot strupen för att inte tappa allt i striden om guldet.

Inte sedan säsongen 2002-03 och Lyon har en mästare korats med lika många förluster som PSG, åtta till antalet, och efter att Rennes stått upp bra är goda råd idag än dyrare för de niofaldiga mästarna från Paris. Lille visade mästartakter i fredags i nordderbyt och både Lyon och Monaco vann som väntat i helgen, vilket betyder att PSG istället för att sukta efter en fjärde raka ligatitel nu får koncentrera sig på att försvara sin plats i nästa års Champions League. Allt kan än hända under de 180 minuter som återstår!

Och visst går det att prata om Genesio-effekt i Rennes. Inför matchen hade han fem segrar på åtta matcher sedan han tog över och ett inte alldeles dumt facit mot PSG, från åren i Lyon. Den gode Bruno pratade om att det skulle krävas 130 % av hans lag för att rubba Neymar & Co medan Pochettino tvingades göra ändringar jämfört med uttåget ur Champions League och se en skadad Mbappé ta plats på läktaren. Ett avbräck som kostade enormt viktiga poäng i striden om guldet, för utan Kylian – där Icardi förpassats till bänken efter en slätstruken insats mot City – var det blött krut i bössan. Rennes är ett kompakt lag, oerhört svårt att bryta ner – även om viktige N'Zonzi saknades på grund av avstängning – och denna kväll hade PSG helt enkelt varken ammunition, fysisk eller mental styrka att komma till tals med bretonerna.

Skulle ett felaktigt VAR-beslut få sista ordet?

Hemmalaget var på tå från allra första början. Serhou Guirassy har fått en nytändning under Genesios ledning och hade gjort fyra mål på fem matcher, och innan två minuter var gångna hade han snurrat upp Marquinhos och i bra läge fått sitt skott täckt ut till hörna. PSG behövde tid på sig, inledde försiktigt men med tålamodet kom anfallsvågorna och den första halvleken utvecklades i alltmer intensivt tempo, där det inte gick att klaga på underhållningsvärdet. Taktiken från Pochettino var tydlig: attackera via vänsterkanten där Kurzawa fick understöd av en för dagen mindre centralt orienterad Draxler, och dit Neymar allteftersom skulle leta sig alltmer. Med dryga kvarten spelad satte man press på Rennes, Di Maria frestade med skott i bra läge och tvingade Alfred Gomis till en fin parad. Man anföll igen, nu med högre fart och Neymar försöker sig på ett lågt skott som smiter nån halvmeter utanför stolpen.

Rennes visade prov på stor rörlighet defensivt, där hela laget följer med i spelet utan boll. PSG tog över under vissa perioder, men man stod rätt i positionerna och vid de tillfällen man stack upp i anfall fanns både idé (lille Doku) och kraft (store Guirassy). Samtidigt verkade inte riktigt Neymar vara vän med bollen denna afton, ty det är oerhört sällsynt att se honom ta emot passningar med hälen men av hans stora inflytande på matchen kom inga mål när det lackade mot halvtid. Rennes hade haft bollen i nät i 28:e minuten sedan Doku snurrat och vänt och Rennes anfallit som en hungrig vargflock, bitit sig fast och Guirassy stött in bollen med magen men VAR såg den knappa offsiden. Tio minuter senare var det PSG och Moise Kean som nickat in vad alla trodde var mål men även här såg VAR att bollen varit precis över kortlinjen innan inlägget slogs.

Men vi VAR inte klara riktigt där. Kurzawa blir liggande efter ett skottförsök i vad som borde varit halvlekens sista spark. Alla väntar på att Rudy Buquet ska blåsa av, för så farligt såg det ju inte ut. Men coup de théâtre och videodomaren har tydligen hittat något. Aguerds utsträckta ben synas och det börjar osa katt för Rennes. Efter fyra minuters kontroll visar Buquet sonika på straffpunkten och 0-1 blir ett faktum sedan Neymar lika retsamt som välplacerat överlistat Gomis som gick rätt men ändå fick se sig besegrad av den brasilianske mästaren. I ärlighetens namn bör sägas att det hade varit en skymf om det hade blivit det matchavgörande målet. I Canal Plus-studion var man i stort sett ense: Rennes hade all rätt att vara förbannade efter det domslutet och VAR-diskussionen tog de stackars försvararnas parti.

Det här var inte PSG:s afton

Rennes inleder starkt efter paus och hittade nya vägar framåt, men det var ändå PSG som hade bud på det där andra målet de så illa behövde. Draxler tar emot, jonglerar, vänder upp och skjuter ett skott på halvvolley strax utanför. Vacker aktion och ett genialiskt tekniskt nummer av tysken. Moise Kean kommer i bra skottläge, ges tid att sikta in sig men det skruvade skottet går precis utanför det bortre krysset. I matchminut 69 gör PSG ett dubbelbyte, ut mer Ander Herrera och Di Maria och in med Idrissa Gueye och Rafinha. Rennes har inkast djupt nere på högersidan och bollen är i spel bara någon sekund innan man får hörna. Bourigeaud slår den högt och långt men Guirassy kommer upp perfekt sedan inbytte Abdou Diallo (Kurzawa ut skadad) stått för en tveksam markering, med ett häng i absolut världsklass och en kraftfull nick via vänstra stolpen och in bakom en chanslös Navas. PSG såg allt tröttare ut och kvitteringen kom inte som någon överraskning.

Med ett PSG i brygga maler Rennes på, skickar in sin andra 17-åring för kvällen då Andy Diouf får debutera. Diouf som spelat ungdomsfotboll i just PSG var het som en kamin och drog på sig gult kort omgående, alltmedan Guirassy fick stångas ensam på topp. Pochettino försöker med ett sista drag med tio minuter kvar hitta en väg ur knipan, byter in både Florenzi och Icardi, men detta var inte PSG:s kväll och Presnel Kimpembés idiotiska agerande då han med en ful tackling på Doku som är på väg förbi får illustrera det faktumet. Rött direkt för landslagsbacken som tappar humöret rejält och munhugger sin väg mot arenans innandöme. Flavien Tait, kanske bäst för dagen i Rennes, sätter Keylor Navas på prov och mycket aktive Doku får en sista chans långt in på stopptid efter att ha sprungit sig ren och vänt inåt men skottet är både snett och vint.

Det är bråda dagar för PSG och redan på onsdag väntar semifinal i Coupe de France mot Montpellier. Uttåg även där och det kan ta hus i helsike på riktigt.

Dela
Prenumerera

Lämna en kommentar

Meddela om
Sajna upp för Tutto's nyhetsbrev
11 Kommentarer
Nästade kommentarer
Visa alla kommentarer