Lyon-Lille 2-3: Formidable!

Allt eller inget. Tout ou rien. I halvtid kåserades i studion om den historiskt jämna slutspurten. Endast två poäng skiljde ju i det läget ledande PSG och fyran Lille.

Oh là là, vilken anrättning söndagskvällen bjöd på i Ligue 1. Lyon var närmast piskat att vinna för att haka på i kampen om guldet, sedan PSG programenligt slagit Metz på lördagen och Monaco tack vare ett sent mål av Ben Yedder bortabesegrat Angers tidigare på söndagskvällen. Tränare Galtier hade påmint sina spelare att inte tänka på tabelläget: trots att Lille inledde omgången som serieledare, hade man kunnat halkat ner på fjärdeplatsen.

Men så skedde alltså inte, och matchen – åtminstone ur Lille-perspektiv – kan bäst beskrivas som e p i s k. Den hade egentligen allt man kan önska och det var nagelbitande underhållning från start till mål. Lille, som inte förlorat mot Lyon sedan 2016, nu bio raka matcher and still counting, var rejält illa ute efter en sällsynt blunder i försvaret som föranledde hemmalagets 2-0-mål. Med tanke på den matchutvecklingen, måste tillskrivas laget en enorm moral och vilja att aldrig ge upp. Med fyra omgångar kvar har ”Les Dogues” ännu allt i egna händer, en ynka poäng före PSG.

Lyon med hög svansföring

Två lag som gillar att åtnjuta ett stort bollinnehav, med ramstarka försvar och tyngd i anfallet. Skulle små marginaler avgöra här? Mycket tydde på det, men särskilt tillknäppt och försiktigt var det aldrig. En jämn första kvart bjöd på öppet, böljande, anfallsorienterad fotboll där bägge lagen visade upp sina starkaste vapen: nämligen snabbheten och de sylvassa omställningarna. Lyon är experter på att hitta ytor, medan Lille uppvisar rörelsescheman av högsta klass.

En explosiv kontring kunde givit Lille en drömstart. Jonathan Iconé driver fram bollen centralt med en lagkamrat till vänster och två till höger i rak linje, Lyon hamnar i trångmål fyra mot tre men Iconé sjabblar bort chansen helt på egen hand. Och som han skulle gräma sig: endast någon minut senare hinner Lyons lysande unge mittfältsdynamo Maxence Caqueret upp bollen precis innan linjen och lyckas skicka in en perfekt passning snett bakåt till Slimani som hårt och högt smäller in 1-0 efter knappa 20 minuter bakom en chanslös Mike Maignan.

Ett par minuter senare har Lille bollen i mål efter fint förarbete av Burak Yilmaz och avslut av Jonathan David men VAR dömer bort kvitteringen. Anfallet skedde på vänsterkanten och var inget undantag, ty Lyon lyckades utmärkt med att åtminstone inledningsvis neutralisera Lilles anfall på högerflanken där Celik annars brukar storma fram. Istället var det Lyon som hade högst svansföring och man lyckades mer och mer bita sig fast på bortalagets planhalva.

Utjämnat i mål och i tabbar

När 2-0 så kommer i 35:e står Lille inte längre att känna igen. Ett av Europas allra tätaste försvar vacklade plötsligt. En rejäl tavla av Maignan som krockar med Botman då man försvarar sig mot en frispark från höger smart slagen nära mål, kapten José Fonte får bollen på sig och självmålet är ett faktum. Galtier såg rejält bekymrad ut och kände nog som hela sitt lag att allt höll på att rinna dem ur händerna. Men då stegade ”Roi Burak” fram och med den första halvlekens sista spark reducerar han på frispark med något som måste varit omgångens mål! Perfekt slagen, 25 meter ut, hårt och skruvat i vacker båge över muren och in strax under Anthony Lopes högra kryss. En livlina.

Men Lille inledde skakigt efter paus och Lyon tar över taktpinnen nästan omedelbart. I 52:a minuten är Memphis Depay en hårsmån från att tråckla in trean efter nytt smart inspel lågt från höger. Det skulle dröja lite, men Lille repade mod och hade en bra period där man öser framåt gång på gång. Plötsligt började en kvittering hänga i luften och jättemisstagen skulle snart jämna ut sig. Brassen Lucas Paquetà slår ohotad en lös passning bakåt i banan som Yilmaz hugger direkt på och vackert spelar fram Jonathan David som kan bredsida in kvitteringen från nära håll. Paquetà lämnade strax därefter planen, utbytt, närmast i tårar.

Galtiers lagmaskin mot guldet

2-2 och halvtimmen kvar att spela. Galtier skickar in för dagen bänkade Jonathan Bamba för att skapa ytterligare oreda hos ett Lyon som verkade börja tvivla mer och mer. Dock hade Rudi Garcias mannar en ypperlig chans att återta ledningen efter att Thiago Mendes skapat sig lite yta centralt i banan och avlossat ett superfint skott som såg ut att vara på väg att smita strax under ribban. Men Mike Maignan var där med fingertopparna och gjorde en fenomenal räddning. Tino Kadewere byts sedan in i 73:e för duktige Karl Toko-Ekambi och Maxime Cornet kommer in istället för tröttkörde Slimani.

Lyon tappade initiativet samtidigt som Lille verkade ha mer kol att kasta in i ugnen när vi gick in i sista kvarten av matchen. Äntligen kommer Celik fram från höger och hans skott blockeras i sista stund, bollen ut till nyss inbytte brassen Luiz Araujo (poängräddare senast mot Montpellier) vars skott viner någon centimeter utanför Anthony Lopes stolpe. Men Lille trummade på och skulle få utdelning med fem minuter kvar att spela.

Återigen var det turkiska samspelet perfekt. En långboll från försvaret nickskarvas av Yazici fram till landsmannen Yilmaz som löper mot mål och sedan avslutar kyligt. Spelarna kastar sig som i en TV-puck-hög och mikrofonerna uppfattar ord som ”Det är inte sant!” när Lille-spelarna lyriskt firar vad som kan komma att bli ihågkommet som målet som lade vägen till guldet. Formidable!

Dela
Prenumerera

Lämna en kommentar

Meddela om
Sajna upp för Tutto's nyhetsbrev
11 Kommentarer
Nästade kommentarer
Visa alla kommentarer