Metz-Lille 0-2: Doggarna har guldvittring

Så sammetslent, så explosivt. Relationerna Ankara-Paris må förbli frostiga alltsedan Erdogan med all rätt föreslog att Macron skulle kolla upp sin mentala hälsa, men i Lille, ja i Lille där är turkarna rockstjärnor!

Korsikanen Antonetti och marseljäsen Galtier möttes i en högintressant tränarduell på fredagskvällen på Stade Saint-Symphorien. Ett hunsat och förmodat tröttkört Metz, efter en roadtrip på Rivieran där man kammat noll två gånger om i Monte Carlo och till slut åkt ur cupen efter straffar, mot ett titeljagande Lille som kunde öppna upp ett försprång på sex pinnar till PSG.

Det talades på förhand om att Metz kanske var på väg att checka ut, att urstarka Lille skulle göra kaos. Snick snack. Metz gjorde en av sina kanske bästa matcher denna säsong och hade förtjänat tre poäng, men den slitna klyschan att “ett bra lag har tur” stämmer alltjämt. Lille hade tur. Och framförallt turkar.

Metz ställde upp med inte mindre än 8 afrikanska spelare från olika nationer i startelvan mot ett Lille som saknade kuggarna Djalo, avstängd efter bråket med Neymar och det röda kortet senast i Paris, samt målskytten i den matchen, Jonathan David, skadad.

Hemmalaget tog kommandot direkt. Passningarna satt, man visade självförtroende och såg oförskämt fräscha ut trots uttåget ur cupen 72 timmar tidigare. Lille pressades tillbaka, kom knappt över halva plan, och på topp stångades Burak Yilmaz till en början förgäves.

Frispark från distans efter knappa kvarten. Metz-tian, algeriske fantasistan Boulaya, frestar med kanon som blockeras. Nytt skott, nu närmare mål, blockeras igen. Fast denna gång med uppflygande arm tillhörande Lille-kaptenen José Fonte. VAR och domare Clément Turpin pekade på 11-meterspunkten. Men vi ska komma ihåg att en av orsakerna till Lilles succé stavas Mike Maignan och ligans säkraste sista utpost stod för en fenomenal räddning, då han gick rätt till höger och motade Leya Isakas försök.

Metz mästrade och styrde men salamandern skulle bita sig själv i svansen. Fast i själva verket är det ju inte en salamander, utan en graoully, en sorts drake, Metz har på klubbmärket. Massa bollinnehav, massa chanser, men målen uteblev.

Kan tänka mig avhyvlingen Christophe Galtier bjöd på i omklädningsrummet. Slarvet var beklämmande att se, djupledsspelet inexisterande. Lille såg lite bättre ut efter paus, men gav snabbt över taktpinnen ånyo. Metz öste på och skapade en kavalkad av bra chanser, Mike Maignan klarade med näppe att freda sitt mål.

Men så i matchminut 60 håller Renato Sanches starkt tillbaka flera motspelare, hittar en lucka och slår en smörpassning som Burak Yilmaz löper an på i djupet och i dessa lägen tvekar han inte. Stora kanonen avlossas och bollen far in i maskorna vid närmsta stolpen. Les Dogues högg när det som bäst behövdes och Yilmaz upp i delad intern skytteligaledning på 10 pytsar.

Oerhört surt för Metz, vars ork sonika nu började tryta. Lille tar över totalt och unnar sig lyxen att byta in unge, vindsnabbe Timothy Weah. Sista kvarten, Metz försöker kraftsamla, fumlar och famlar och Antonetti tappar humöret vilket såklart TV-kamerorna inte är sena att snappa upp. Fredagsunderhållningen är säkrad!

Spiken i graoully-kistan slår slutligen högerbacken Zeki Celik in i 89:e. Han får all tid i världen att stega in i straffområdet, sikta in sig och kan prickskjuta in tvåan bakom en skymd och chanslös Oukidja. Lille vinner, har sina superturkar att tacka och har fortfarande det fjärde ligaguldet i egna händer med blott 6 omgångar kvar. Kvar har man två tuffa bortamatcher, först Nord-derbyt mot Lens och sen Lyon. Pressen på PSG är nu enorm, ett PSG som är 6 pinnar bakom inför den tuffa bortafighten på lördagseftermiddagen mot Strasbourg.

Metz har ännu en teoretisk chans att nå europaspel, men sannolikheten är hög att laget sjunker ner och landar i mittenträsket. Det har man Fréderic Antonetti att tacka för, som gjort underverk med lindansargänget från Frankrikes nordöstra hörn.

Enda gången Metz besegrat Lille hemma den här sidan millenieskiftet? Det var säsongen 2015-16, med Antonetti vid rodret i Lille.

Dela
Prenumerera

Lämna en kommentar

Meddela om
Sajna upp för Tutto's nyhetsbrev
4 Kommentarer
Nästade kommentarer
Visa alla kommentarer