Tystnaden, blodspakten och reträtten

Det har inte ens gått 100 timmar sedan planerna på en superliga presenterades. Vad ligan i grunden handlade om kan du läsa mer om HÄR. Jag hade tänkt att i alla fall försöka bena ut vad som har hänt i efterdyningarna. Spoiler: Det är kaos.

The Dirty Dozen kallas utbrytarlagen i England, med referens till en krigsfilm från 1967. Om vi ska följa titelöversättningen av filmen så får försvenskningen bli något i stil med ”12 fördömda lag”.

I sina egna ögon kände sig The Super League-lagen nog snarare som 12 utvalda lag. I alla fall till dess att ligapresidenten Florentino Pérez klickade på ”publish”-knappen på ligans hemsida (det är en roligare mental bild om du tänker dig att Florentino kodade ihop hemsidan själv). Sedan imploderade allt.

Det här har hänt de senaste dagarna:

TYSTNADENS TID

Lagen själva höll låg profil de första 24 timmarna. I normala fall brukar klubbars mediekanaler släppa pressreleaser till höger och vänster, men det var som att de ansvariga för klubbarnas konton på sociala medier anade vad som väntade. Det var förvånande tyst.

Tottenham Hotspurs twitterkonto kommunicerade i alla fall sent på söndagkvällen att ”Europas ledande klubbar presenterar en ny superliga”, och möttes direkt av en kritikstorm (inte minst från folk som ifrågasatte om Spurs verkligen tillhör Europas ledande klubbar). Då Spurs tolv timmar senare passade på att sparka tränaren José Mourinho och hans stab, var det många som såg det som ett taffligt försök till rökridå. Lösa rykten på Twitter menade att Mourinho hade vägrat ta ut sitt lag till måndagens träning, som en personlig protest mot klubbens planer på att delta i superligan. De ryktena har dock i efterhand visat sig vara falska. 29-årige före detta Spurs-spelaren Ryan Mason presenterades som ny interimtränare.

ENGLANDS RETRÄTT

Under tisdagen blev till slut kritiken för tung för topp 6-klubbarna i England. Den fulla reträtten kom först efter att premiärminister Boris Johnson sa sig vara beredd att släppa en ”lagstiftningsbomb” för att hindra de engelska klubbarna från att gå med i superligan.

Under kvällen, inför hemmamatchen mot Brighton & Hove Albion, blev Chelseas spelarbuss blockerad av Chelsea-supportrar utanför Stamford Bridge. Chelsea var sista lag in i The Super League, och de blev de första att ryktas lämna densamma. Sky Sports-journalisten Kaveh Solhekol menade att ”Chelsea tog ett beslut i sista minuten förra veckan att acceptera en plats i Super League. De ångrar nu det beslutet och accepterar att det var ett misstag. De kände grupptryck över att gå med, kände att tåget var påväg att lämna stationen. Det visade sig dock vara ett tåg till ingenstans.”

Många profilerade spelare och tränare, aktiva som före detta, kommunicerade sitt missnöje på sociala medier. Liverpools lagkapten Jordan Henderson gick tillsammans med flera andra Liverpool-spelare ut och kommunicerade sina tankar kring planerna på superligan: ”Vi gillar det inte, och vi vill inte att det ska hända”.

Manchester City var först med att bekräfta sitt uttåg från superligan. De följdes av Manchester United, Liverpool, Arsenal, Tottenham Hotspur och till sist Chelsea. Samtliga engelska lag ute.
Manchester Uniteds VD, Ed Woodward, var redan sedan innan hårt kritiserad av Uniteds supportrar. Han sa i alla fall upp sig under tisdagen. Han lämnar dock sin post först vid årsskiftet 2021/22.

BLODSPAKTEN BRYTS

Om det blåser i England så blåser det nog ännu mer för Florentino Pérez (Real Madrid) och Andrea Agnelli (Juventus). De två anses vara de riktiga hjärnorna bakom The Super League, och sitter som ordförande respektive vice-ordförande för ligan. 

- Klubbarna har en pakt skriven i blod, vi ska framåt. Projektet har en hundraprocentig chans att lyckas, sa Andrea Agnelli till italienska La Republica i tisdags. Under onsdagmorgonen, efter alla engelska klubbars sorti, släppte superligan ett mer nedtonat inlägg där de ska ”fundera över hur de kan forma om projektet”.

Inter var det första italienska laget att följa de engelska lagens uttåg. Milan menade att de lyssnat på ”röster och oro från fans över hela världen”, och klev så även de ur. 

Atlético Madrid var första, och hittills enda, spanska lag att lämna. Tydligen accepterade de sin inbjudan till superligan så sent som i måndags förra veckan. De lämnar densamma då ”förutsättningarna som gjorde att vi accepterade inbjudan inte längre existerar”.

ALL GODA TING ÄR TRE I SYDEUROPA

Enligt BBC så har 9 av 12 lag nu bekräftat att de lämnat Super League-projektet. Real Madrid, Barcelona och Juventus återstår. Juventus släppte under onsdagen en pressrelease där det står att ”det inte är troligt att det går att genomföra projektet på det sätt som vi hade tänkt”, men innehåller inte en bekräftelse på att de lämnar ligaplanerna.

Någon annan som inte ger sig, det är Florentino Pérez.

- Vi kommer jobba vidare. Projektet är på standby, sa ligachefen till den spanska radiokanalen Cadena Ser under onsdagen. - Man kan bara inte kliva ur ett kontrakt såhär, det är ju bindande kontrakt, sa han efter att ha påpekat att alla 12 lag inte har lämnat. Därtill var han ”ledsen och besviken” på fotbollsvärldens reaktion på Super League-projektet, som klubbarna hade jobbat på ”i ungefär tre års tid”.

Han riktade hård kritik mot UEFA och fotbollssupportrar för att inte ha förstått andemeningen med projektet. - Vi kanske inte förklarade det särskilt bra, men det är inte som att vi har fått chansen att förklara oss heller, och följde upp med följande citat:

- Jag har varit i fotbollen i 20 års tid och jag har aldrig upplevt liknande hot. Det är som om vi har dödat någon. Det är som om vi dödade fotbollen. I själva verket försöker vi komma fram till hur vi kan rädda fotbollen.

Det känns väl som att sista ordet inte är sagt i den här soppan?

Dela
Prenumerera

Lämna en kommentar

Meddela om
Sajna upp för Tutto's nyhetsbrev
8 Kommentarer
Nästade kommentarer
Visa alla kommentarer