Gisslandrama i Bordeaux

Mitt i pågående slutspurt av Ligue 1 pågår ett gisslandrama i Bordeaux. Frankrike håller andan: en av landets största och mest klassiska klubbar är på väg ner i sörjan. Framtiden är högst oviss för FC Girondins de Bordeaux.

Bomben slog ner sent i torsdags eftermiddag, via en kort kommuniké på klubbens officiella hemsida, då ägarna King Street tillkännagav att de tar handen från klubben. För supportrarna och de med insikt i driften av klubben, kom det dock inte som någon jätteöverraskning. Vad som dock inte bara är konstigt utan även känns högst illavarslande är tajmingen i det hela. Bordeaux sjunker ju som en sten i ligan, har fem raka förluster, läcker som ett såll och har en ynka seger på de 14 senaste. Och numera, således, är man även hotade av konkurs.

”Ta ert pick och pack och dra härifrån!”

Planerna på en europeisk superliga hade precis (om än för stunden) skrinlagts och en upprörd fotbollskontinent hade sagt sitt. I Frankrike noterades framförallt tystnaden från en herre som Zinedine Zidane, men innan helgen skulle han ge sitt stöd; inte för eller emot en ”superliga”, utan till Bordeaux, klubben där han fick sitt genombrott och en klubb han fortfarande håller varmt om hjärtat. Men enligt en annan gammal fransk storspelare, tillika Bordeaux-ikon, nämligen Alain Giresse, hänger allt ihop. Den förra veckans två ”bomber” är tillverkade i samma fabrik. Nämligen den som går under samlingsnamnet den moderna fotbollen, där det gäller att tjäna så mycket pengar som möjligt på kortast möjliga tid. För Giresse är King Street och liknande investmentbolag ”folk som skiter i fotbollen, i staden, i regionen, i supportrarna”. Känns det igen?

Vilka är då egentligen King Street och hur ska det gå för Bordeaux?

Klubben, som vunnit ligan vid sex tillfällen och senast säsongen 2008-09 med Laurent Blanc vid rodret, bytte ägare hösten 2018 då det amerikanska investmentbolaget gick in med sitt kapital. Sedan dess har det dock mest gått utför och King Street med dess VD Brian Higgins blev snabbt persona non grata i finvinernas mecka. Enligt Christophe Dugarry, idag fotbollsexpert hos bland annat Radio Monte Carlo (RMC) med speciell insyn i Bordeaux, stod det klart från dag ett vart det barkade.

King Street har nästan inte investerat alls sedan man tog över och har istället dragit på klubben betydande skulder. Dugarry är känd för att inte skräda orden och märkbart upprörd i RMC:s studio kallade han i helgen King Street för ”skithögar” samtidigt som han välkomnade nyheten med: ”det är bra att de sticker”. Visst, men problemet är bara att klubben enligt vissa uppgifter har skulder på över hundra miljoner euro och försäljning försvåras ytterligare av den höga prislappen ägarna satt. Idag, enligt uppgift, någonstans kring åttio miljoner euro.

Situationen är alltså högst allvarlig och varningsljusen kring klubbens framtid blinkar röda lite varstans. Truppen informerades innan helgen då sportchefen Alain Roche kom fram till bretonska Ploermel där man låg på ritiro inför matchen mot bottenlaget Lorient (förlust 1-4). Dessförinnan hade över 1500 personer samlats på ett torg i Bordeaux för att i lördags eftermiddag protestera mot skötseln av klubben och begära klubbpresident Frédéric Longuépées omedelbara avgång.

Konkurs? Degradering? Konsekvenserna kan bli oanade

Storförlusten i söndags tände nya eldhärdar och träningsanläggningen vandaliserades med klotter där spelarna förolämpades för sitt svaga engagemang för klubbens sportsliga överlevnad. Och inte blev det bättre av ett rykte som gav gällande att en av de spelarna klubben sätter sitt hopp till, rutinerade anfallaren Jimmy Briand med över hundra mål i Ligue 1, sågs sovande på läktaren med sitt lag i 0-3-underläge. Rykte eller inte, bilden finns på nätet. Alldeles säkert är att Ultramarines (UB87), en av Frankrikes största och äldsta ultrasgrupper, kommer att göra sin röst hörd de närmaste veckorna.

Det pågår ett drama i Bordeaux där en över hundraårig fotbollsklubb och dess trogna supportrar tagits som gisslan. I situationen som uppkommit mellan olika investmentbolag, deras skulder och deras vandrift på den ena sidan, och lagets urusla prestationer på den andra, ser onekligen framtiden mörk ut för de vinröda. För närvarande är klubben satt under styret av en kommissionär som agerar under handelskammaren i Bordeaux, där försäljningen av klubben är av högsta prioritet. Men vem vill egentligen ha Bordeaux?

Det är föga troligt att någon lösning står att finna i det omedelbara och även om man skulle klara sig kvar i Ligue 1 på planen, är risken stor att ett framtida övertagande av klubben sker först efter att den begärts i konkurs nu i sommar. Då priset pressats ner maximalt och då man högst sannolikt degraderats administrativt till amatörserierna, alternativt fått en plats i Ligue 2 med stort poängavdrag vilket i sådana fall skulle kunna få konsekvenser på den nuvarande säsongen och inte minst den brinnande toppstriden.

Framtiden är vinröd

Vin har sannerligen blivit till vinäger och det är en fotbollssörja utan dess like som för tillfället sipprar ut i Atlanten från Gironde-flodens mynning. Men det finns visst hopp, och förtröstan att det historiska och så älskade Girondins de Bordeaux ska räddas av goda krafter. Kanske stadens borgmästare, från miljöpartiet EELV, hur luddigt det än låter är på rätt väg när han pratar om att han är för supporterinflytande i klubbens kapital. Kanske kan lokala affärsmän och supportrar såsom Bruno Fievet och Pascal Rigo äntligen lyckas, efter att tidigare fått kalla handen från King Street i deras försök till övertagande av klubben.

Kanske står klubbens framtid och räddning att finna i lokalförankringen och vinindustrin. Det är åtminstone vad ägaren till Rennes, en av Frankrikes mest förmögna män, François Pinault ser som lösningen. Den 84-årige multimiljardären från Bretagne, idag stor konstsamlare, ägare av vingården Château Latour som är en av Bordeauxs grand-crû, har uttalat sig via ett öppet brev i tidningen Sud-Ouest med en uppmaning till de stora vinhusen att gå samman och rädda klubben. ”De finansiella möjligheterna finns”, menar han och predikar för det sociala kontraktet inom en region där en klubbs identitet och sportsliga framgång deltar i hög grad. Självfallet är Pinault själv bunden av intressekonflikt genom sitt ägarskap i Stade Rennais, men han säger sig vara beredd att gå in och stötta om hans grannar vinmakarna i Bordeaux skulle bestämma sig för att gå samman.

Fortsättning följer. På söndag klockan 13 tar Bordeaux emot Rennes på hemmaplan.

Dela
Prenumerera

Lämna en kommentar

Meddela om
Sajna upp för Tutto's nyhetsbrev
11 Kommentarer
Nästade kommentarer
Visa alla kommentarer