David Moyes osannolika äventyr

Våren 2013 tog Sir Alex Ferguson sitt Manchester United till klubbens tjugonde och senaste ligatitel. I samband med säsongsslutet tillkännagjorde Sir Alex även att han skulle lämna posten som tränare med omedelbar verkan. Han handplockade David Moyes som sin efterträdare, ett sexårskontrakt signerades, och en banderoll som beskrev Moyes som ”The Chosen One” vecklades till säsongspremiären ut på Old Trafford.

Sir Alex menade att ”den ligavinnande truppen har en bra åldersbalans, vilket bådar gott för fortsatt framgång för klubben”. Såhär åtta år senare kan vi blicka tillbaka på en trupp där många spelares bäst före-datum säkerligen gick ut under segerfirandet, inte minst för Nemanja Vidic och Rio Ferdinand.

Så istället för att komma till det dukade bord som Sir Alex proklamerat, kom David Moyes i egenskap av städare till resterna av en stökig efterfest. Festdeltagarna blev mätta och odisciplinerade, vilket Robin van Persie erkänt i en intervju som här citeras av Daily Star. David Moyes fick ägna sin tid som tränare för Manchester United till att försöka imponera på spelartruppen, snarare än att spelarna i truppen gjorde allt för att imponera på David Moyes. Ett koppel av dåliga prestationer, obekväma intervjuer och det ständiga jämförandet med Sir Alex Fergusons tränarskap följde ständigt efter Moyes. Det ledde i mars 2014, tio månader in på sexårskontraktet, till sparken.

Tänk på David Moyes och jag kan nästan garantera att din första tanke inte är på Everton-tränaren som tog klubben till en sensationell Champions League-plats år 2005. Det är mer troligt att du tänker på diverse gif-bilder, en ylande hes United-supporter i någon supporterkanal på Youtube, eller när Moyes försökte prata spanska under hans korta tid i landsflykt hos Real Sociedad. Äventyret i Spanien tog slut efter 364 dagar.

När så den första chansen att åter få ta över ett Premier League-lag kom i juli 2016 var det Sunderland som kallade. Sunderland hade redan då ett lag mer komponerat för en mittenplats i Championship än för en plats i Premier League. De hade ett par säsonger i rad klarat sig kvar i högstaligan med nöd och näppe, men i maj 2017 blev det till slut respass. David Moyes första degradering som tränare var ett faktum. Efter debaclet i Sunderland hade nog få blivit förvånade om Moyes hade tvingats gå i tidig pension.

Ett djupt krisande West Ham United ringde emellertid i november 2017 efter att man sparkat Slaven Bilić. Många trodde följaktligen att West Ham Uniteds ledning tappat fattningen helt. David Moyes klarade till slut att hålla klubben kvar i Premier League, men fick inte förnyat förtroende. West Ham valde dock ett halvår senare att höra av sig igen, när deras förstaval Manuel Pellegrini åter parkerat klubben i nedflyttningszonen. David Moyes fick nu ett 18-månaderskontrakt och räddade på nytt kvar West Ham i högstaligan.

Det är i år som David Moyes kämpaglöd till sist bär frukt. Med åtta matcher kvar av säsongen parkerar West Ham på en av de åtråvärda platserna till Champions League. En helt osannolik prestation av spelartruppen, som individ för individ spelar sin bästa fotboll under David Moyes. Han har repriserat några av sina strategier från Everton-tiden och värvat in spelare från suspekta ligor. Två tjecker, Tomáš Souček och Vladimír Coufal, hämtades från Slavia Prag och har under säsongen varit två av West Hams absolut viktigaste spelare. Michail Antonio har skolats om till forward, en slags Tim Cahill 2.0. Jesse Lingard, som under David Moyes tid i Manchester United skeppades iväg på lånsejourer till Birmingham City och Brighton & Hove Albion, har lånats in från just Manchester United. Lingard, som alltså en gång ratades av Moyes, har varit en succéspelare för The Irons. Fotbollslivets gång.

David Moyes har genom åren fått erfara hela känsloregistret inom det som är engelsk fotbollsmedia. Från underskattad till tokhyllad, till geniförklarad, till ifrågasatt, till förlöjligad, till landsförvisad, till dumförklarad, till åldersdiskriminerad. Den här bergochdalbanan är inte på något sätt unik för tränare som har huserat i det engelska ligasystemet. Det är däremot helt unikt att ha åkt ett helt varv, stigit av, spytt i en papperskorg och nu vara i full gång med varv två. David Moyes bergochdalbana hamrar på uppåt!

Dela
Prenumerera

Lämna en kommentar

Meddela om
Sajna upp för Tutto's nyhetsbrev
10 Kommentarer
Nästade kommentarer
Visa alla kommentarer