Djurgården nere på jorden igen

Det som på förhand såg ut som en munsbit förvandlades till en mardröm. Degerfors slår tabellettan Djurgården med 2-0 och det är många blåblå som behöver se sig själva i spegeln. 

Djurgården har rättmätigt hyllats för sin säsongsinledning. Man hittade in på vinnarspåret omgående och på flera olika sätt. Man kunde trilla boll, man kunde gneta, man kunde dominera. Man slog topptippade lag som Elfsborg (nåja), Norrköping och Malmö, såväl som Varberg. Fyra segrar på dom fyra första och när turen så kom till Degerfors skulle väl femte raka komma av bara farten. 

Så blev det inte. 

Vi kan väl få det ut världen på en gång. Mattan på Stora Valla såg mer ut som mossa än gräs och det krävdes ordentligt med kraft för att de enklaste passningar skulle gå fram. Bollen studsade, var svår att kontrollera och det försvårade så klart för ett Djurgården som vill ha boll och spela på backen. 

Med det sagt var det ett idéfattigt Djurgården som blev stressat när bollen vägrade gå in. Det kunde stått både 2-0 och 3-0 innan matchen knappt börjat. Men det gjorde det inte. Och så fortsatte det.

Sexton skott säger statistiken, varav sex på mål. Men dom farliga målchanserna lös ju längre matchen gick mer och mer med sin frånvaro. Aslak Witry sköt på allt. Magnus Eriksson bombade in i boxen på måfå. Edward Chilufya fick inte fatt i bollen. Till slut inbytte Emir Kujovic fick inte ordning på fötterna. 

På tal om byten – Curtis Edwards får 66 minuter. I en match där Djurgården behöver fantasi och en-mot-en. 

Men cred where cred is due. Den går till Degerfors. Man rider ut en rätt jobbig storm utan att kännas särskilt skräckslagna. Adam Carlén bekräftade den känslan i sin intervju med Discovery efter matchen. Lugnet behölls matchen igenom och tålamodet ger till slut utdelning då Victor Edvardsen först gör mål från halva plan – det är såklart ingen tavla av Aleksandr Vasyutin utan bara bra gjort av Edvardsen – och sen sätter tvåan också. Stackars Vasyutin hade knappt fått känna på bollen innan han fick hämta två från maskorna. 

Men det är en fotbollens naturlag. Att dominera matcher, skapa chanser men inte göra mål, det straffar sig. Alltid, alltid, alltid. 

Djurgården är nere på jorden igen. Säsongsinledningens hyllningar har varit rättmätiga, men har de också varit överdrivna? Det blir spännande att se hur Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöfs lag reser sig. 

Dela
Prenumerera

Lämna en kommentar

Meddela om
Sajna upp för Tutto's nyhetsbrev
10 Kommentarer
Nästade kommentarer
Visa alla kommentarer