Elfsborg-Kalmar FF 2-2: Gulsvart pyrrhuskryss

Rydström-effekten. Jaha. Det var ändå Elfsborg som var etta på bollen och Borås fortsätter att vara no- go-zone för KFF. Efter en rejäl kamp mellan två tidiga topplag, kommer Jimmy Thelins möbleringskunskaper inom den närmaste framtiden att sättas på prov.

Året var 2004. Lena Philipsson kom femma i Eurovision med “It hurts” och Kalmar lämnade Borås med tre poäng. Men nu är det 2021 och Kalmar lyckades inte vinna en allsvensk bortamatch mot Elfsborg den här gången heller. Kanske borde de förlorat, kanske var krysset helt och hållet rättvist. Vad som dock kvarstår efter lördagskvällens holmgång på Borås Arena är att Elfsborg får svårt att mönstra ett slagkraftigt lag kommande omgång(ar); Samuel Holmén inbytt och varnad, avstängd inför onsdagens tuffa bortamatch på Studenternas mot Sirius, och Jimmy Thelin har nu en sjukstuga modell värre inför fortsättningen.

Ett dominant Elfsborg i farliga vatten

Men Elfsborg ser riktigt bra ut och kommer att rida ut stormen. I vårsolen mot hypade Kalmar gick man upp i tidig ledning med matchens första skott på mål: Fredrik Holst skapar sig lite utrymme och avfyrar ett skott som Per Frick fräckt styr i mål bakom en grundlurad Hägg-Johansson. Fyra minuter gångna och duschen var lika kall som oväntad över smålänningarna. Bara ett par minuter senare hamnade KFF ånyo i trångmål och Henrik Löfkvist presterar en riktigt ful kapning där gult faktiskt kunde varit rött. Rydströms Kalmar var tillbakapressat, å det väldiga, och hade under matchens första kvart inte tillstymmelsen till spel som kunde oroa hemmalagets försvarslinje.

Men ungefär samtidigt som Holméns tredje varning för säsongen repade man mod och jämnade ut spelet, fick sina första halvchanser. Flyttade fram laget. Holmén hade ju kommit in för skadade Holst, bara en i raden av olyckor som skulle drabba Elfsborg denna kväll. Förutom de två insläppta målen. Men vi är inte riktigt där ännu. För Elfsborg var det fortfarande hunky-dory halvleken ut och om KFF hittade läget, fanns Tim Rönning där som säker sista utpost. Per Frick var nära att styra in tvåan med dryga halvtimmen gången på ett inspel från vänster, sedan bollen studsat som trädd på ett pärlband förbi allihopa, men minuterna efter var man nära att ställa till det. Ett banalt inlägg ska rensas bort och dansken André Romer knäar dråpligt bollen i egen stolpe.

Det kunde stått 1-1 i halvtid. Men också 2-0. Kalmar vann hörnorna med förkrossande 9-0 men alla var de lika ofarliga och slagna från en högersida där Elfsborg hade svar på allt som kom deras väg. Det var smånätt, kortpassningar som inte ledde någon vart men ändå hängde ett mål i luften för Rydströms lag när domare Adam Ladebäck efter fem tilläggsminuter satte pipan till munnen.

Sebastian... Jonathan... Ring, så spelar vi!

Kalmar hade jobbat sig in i matchen, tagit över mer och mer och det var en förmodat svettig andra halvlek som väntade de gulsvarta. Jimmy Thelin valde att plocka in bäste målskytten hittils, Marokhy Ndione, i hopp om att hans lag skulle fortsätta våga gå framåt. Ett lyckat drag, skulle det visa sig. Elfsborg var nämligen åter herre på täppan i början av andra, radade plötsligt upp hörnor och kapten Johan Larssons känsliga högerdoja kom äntligen till användning. Som i matchminut 61 då just en sådan hörnspark höll på att rinna ut i sanden men räddades föredömligt av Romer och danskens inlägg möts vid bortre stolpen i tight vinkel av Leo Väisänens skalle. 2-0, men matchen skulle på sätt och vis precis börja. 2-1 kom nämligen bara minuterna senare sedan superbrorsorna från Närke slagit till: fin pass av Jonathan längs straffområdeslinjen till lillbrorsan Sebastian som slår till direkt med vänster bredsida i bortre hörnet. Ring, så spelar vi!

Nu gick toppmatchen in i en ny växel och duellerna duggade tätt. Romario blev offer för omild behandling matchen igenom och utgick på övertid med en huvudskada, men det var ändå Elfsborg som skulle lida värst. I 79:e tvingas man till dubbelbyte sedan både Frick och dansken Okkels linkat av och orosmolnen hopade sig ytterligare över Knalleland. Ändock var det nära att det där framtvingade bytet ledde till 3-1, sedan Johan Larsson skickat en vacker skärande passning bakom KFF-försvaret som nyss inbytte Noah Söderberg sånär kunde stöta in vid bortre.

Elfsborgs skadesituation blev nästan tragikomisk när Gojani togs omhand för en befarad huvudskada och med manfallet kom poängtappet. 87 minuter på klockan när Kalmars juvel Jonathan Ring måttar ett perfekt inlägg från höger som landar lika perfekt på pannan hos Oliver Berg som räddar Kalmars obesegrade svit på fem matcher, något som inte hänt sedan 2014!

* * *

Samtidigt spräckte ÖSK sin förhatliga målnolla på Behrn Arena mot HBK och Häcken blev med ens ny jumbo i Allsvenskan. Det är långt mellan sotarna i skorstenen och stjärnorna, men både Elfsborg och Kalmar har visat att man har kapacitet att vara med i toppen. För Elfsborg hade en seger ikväll varit högst välkommen, med tanke på spelschemat och skadesituationen, medan Kalmar närmast tar emot IFK Göteborg med en vunnen poäng och ljusa framtidsutsikter. KFF-IFK på onsdag, var det någon som sa hype?

Dela
Prenumerera

Lämna en kommentar

Meddela om
Sajna upp för Tutto's nyhetsbrev
13 Kommentarer
Nästade kommentarer
Visa alla kommentarer