Psykologiskt mål avgjorde 08-derbyt

Spelet var som vädret. I risigaste laget. Men så sken plötsligt den argentinska solen åter över Friends; Nicolás Stefanelli visade vägen mot tre tunga poäng för AIK.

Ett kylslaget Friends var skådeplatsen för säsongens första Stockholmsderby. Ett AIK på jakt efter dubbel revansch, efter cuputtåget mot Bajen i mars och bottennappet på Ullevi senast, mot ett Hammarby som ville spinna vidare på segern mot Mjällby. Men också ett derby som Hammarby haft förtvivlat svårt i, om vi bara tar Allsvenskan i beaktande. Nollat i fem av de sex allsvenska besöken på Friends sedan återkomsten till Allsvenskan. Och det blev inget trendbrott för Billborns Bajen den här söndagen heller.

Kapten Henok Goitom var tillbaka i startelvan för AIK men annars var det oförändrat i bägge läger jämfört med förra helgen. Två tunga, tuffa topptippade lag och ett derby man gått och sett framemot hela veckan faktiskt. Tyvärr skulle dock första halvan av denna drabbning lämna en del i övrigt att önska. Bägge var fast beslutna att göra det så trångt och svårt för motståndaren att knappt någonting skapats i chansväg när Glenn Nybergs klocka klämtat upp över 40 minuter.

I duggregnet drogs tempot ner och drogs det vid något tillfälle upp ett hack, ja då kunde man ge sig fasiken på att en dålig touch eller felpassning stod att vänta. Hafsigt var bara förnamnet, men ett derby är ju ett derby och lever sitt eget lilla liv och då skulle han blixtra till som den argentinska puma han köpts tillbaka för att vara: Nicolas Stefanelli!

Finsk tango

Saku Ylätupa trixade på sin högerkant och med 43 minuter på matchuret fick han på ett närmast perfekt inlägg med sin känsliga vänsterdoja. Stefanelli sätter nicken i stolproten men rakar påpassligt in returen och glädjen visste inga gränser för killen som senast gjorde mål som inhoppare i AIK-tröjan på Gavlevallen i Gävle den sista september 2018 i 4-0-segermatchen mot Dalkurd. Förarbetet av Ylätupa var förstklassigt men försvarsspelet från de grönvita mycket tveksamt, med en meter mellan Stefanelli och närmaste två försvarare. Billborn kan inte varit nöjd med det ingripandet och visst, det där målet vägde nog oerhört tungt psykologiskt.

Hemmalaget satte ny fart efter paus och redan första minuten är Ylätupa inblandad på nytt, denna gång via i en handssituation efter skott av finländaren som inte fick gehör av Nyberg. Några minuter senare har Hammarby sin bästa chans i matchen, sedan ett flackt inlägg sånär mötts av en framstörtande Gustav Ludwigson vid bortre stolpen. Bajen repade lite mod och kom ut efter paus med bättre fart och precision i passningsspelet. Khalili drog sig mer ut på sin vänsterkant där han kom mer till sin rätt, efter en blek första halvlek. Och plötsligt började det osa lite katt för Gnaget.

Amoo fick fram bollen till Fenger i bra skottläge men skottet täcks ut till hörna. Hammarby var på kvitteringsjakt och då blev det redan tighta AIK-försvaret än mer kompakt. Med halvtimmen spelad är det istället matchens centralfigur, Saku Ylätupa, som river och sliter och blir utsatt för Fjolusons omilda behandling. Gult kort och islänningen sparkar i ilskan bort bollen, det blir lite smågruff och han hade tur att inte få ett andra gult direkt! Frisparken slås mästerligt av Sebastian Larsson, dock i fel position för att kunna siktas direkt på mål, och vid bortre stolpen finns Lustig som styr in mot mål där Goitom bara har att sätta dit den men Fenger gör en heroisk rensning i sista sekund och bollen ut till AIK-hörna.

Social distansering i Bajens bakre led

Minuterna tickade på alltmedan AIK sluter leden. Den dominans Hammarby ändå stundtals lyckades skapa bröts ner effektivt av ett fullt fokuserat AIK i andra halvlek. I 75:e förbereder gästerna ett dubbelbyte och samtidigt smiter Ylätupa in i straffområdet, får fram bollen till Stefanelli vars skott smiter strax utanför. Bytet hinns inte göras innan AIK får hörna från höger; Larsson slår den helt perfekt och mellan två grönvita försvarare (återigen respekterandes sociala avstånd till punkt och pricka!) har Nabil Bahoui bara att sätta dit pannan. Andra målet för i år, men så lätt ska det bara inte gå att göra mål på en fast situation! Billborn och Hammarby har en del att jobba med i markeringsspelet. Man är skickliga i innehav av bollen, men utan boll finns en hel del att förbättra, inte minst defensivt.

Aimar Sher och Rodic kommer in i ett sista desperat försök att komma tillbaka men AIK har med sina erfarna hemvändare oerhörd rutin i dessa lägen och Hammarby blev alltmer frustrerat, på sämre och sämre humör. Andra raka 2-0-viktorian för Grzelaks mannar på Friends och inget ont om Degerfors, men utan att egentligen glänsa matchen igenom var det här en riktigt tung seger. För Billborns Hammarby väntar nu närmast en superviktig match på lördag mot Häcken. En match som säkerligen kommer att byggas upp alldeles förträffligt under kommande Tipslördag-sändning med Wilbacher och gänget!

Dela
Prenumerera

Lämna en kommentar

Meddela om
Sajna upp för Tutto's nyhetsbrev
10 Kommentarer
Nästade kommentarer
Visa alla kommentarer