Brandmannen Funkel in i Köln – för andra gången

Bayern tappade poäng mot Union Berlin (1-1), samtidigt som Leipzig slog Werder Bremen – fuck Bremen! – med 4-1. Men här är tre betydligt mer intressanta punkter efter helgens Bundesligaomgång.

1. Funkel är tillbaka!

Markus Gisdol, samme Gisdol som aldrig lyckats längre än två år i någon klubb som tränare, är historia i Köln. Torsk hemma mot Mainz (och danske tränaren Bo Svensson fortsätter imponera) och Gisdolgubben är ett minne blott. 28 procent vunna matcher och ett uselt facit på 1,07 poäng per match i snitt säger ju sitt. Sanslöst att han fortsatt får jobb i Bundesliga. Desto roligare att ersättaren är Friedhelm Funkel. Mannen som fört sex klubbar från 2. Bundesliga till Bundesliga (flest av alla tränare genom historien) och som senast syntes i Fortuna Düsseldorf innan han ersattes av Uwe Rösler.

I Tyskland pratar man om en ”Feuerwehrmann” (”Brandman”) när man kliver in och ska rädda klubbar mitt under säsong och Funkel är garanterat en sån. Numera 67 år är Funkel en tränare som personifierar en evig försäsong. Det ska fan i mig springas. Mobiltelefonerna ska bort. Jag är helt hundra att han fortfarande glider omkring med en Nokia 3310. Det ska ätas schnitzel med en skiva citron och rostad potatis. Kanske lite riven kål men fan inte mer än så. Tänk er Conny Karlsson, fast mer framgångsrik. Och det blir jävligt kul.

Funkel! Bara hör namnet! Friedhelm Funkel! Kan inte bli mer tyskt. Det är nitton år sen han försökte rädda Köln från Bundesliganedflyttning och då misslyckades han. Den här gången håller jag alla mina tummar för att han ska lyckas. Med en generation unga tränare som är välutbildade till tårna och kan vara en fotbollsteori är det skönt att det finns människor som Funkel.

2. Ingen Alonso men troligen en Hütter i Mönchengladbach

Jag ska inte ljuga; när det sipprade ut, felaktigt, att Xabi Alonso var klar för Borussia Mönchengladbach som tränare så jublade jag inombords. ”Här blir det texter!”, var första tanken. Det var inte Guardiola-klass, men nog fan skulle jag kunna lura till mig några klick på att skriva slentrianmässigt om Alonsos första stora tränaruppdrag i Europafotbollen. Så blev det inte. Han var ett alternativ men sportchefen Max Eberl (mannen som Gusten Dahlin och Thomas Wilbacher liknat mig vid under min feta period i livet) ville annat. Nu tyder allt på Adi Hütter från Eintracht Frankfurt är på väg till den nuvarande tabellåttan Gladbach. Ett steg ner sett till tabellen då Eintracht just nu är fyra och på god väg till Champions League, men ett steg upp sett till möjligheten. Inget ont om Frankfurt, det är på många sätt en grym klubb, men Mönchengladbach är snäppet över. Ekonomiskt, historiskt, organisatoriskt så är Gladbach före. Så är det bara.

Hütter kommer till ett serverat bord och får jobba med landets bästa sportchef (otroligt att Eberl inte hamnat i Bayern ännu). Att Mönchengladbach ser ut att punga ut 75 millar för att locka honom säger allt. Det blir jävligt intressant. Och Frankfurt lär nå Champions League, men de går en dyster framtid till mötes ändå.

3. Dortmund har inga planer på att släppa Håland

Ingenting har varit eller kommer att vara så tröttsamt som transferryktena kring Erling Håland. Och det handlar till övervägande om att det är spanska klubbar och spanska medier som är involverade. Det finns inga (inga!) tidningar som är så bra på att upprepa det självklara som Marca, AS och de andra. Det räcker med att följa Frederic Pavlidis eminenta Headlinesblogg på Fotbollskanalen för att inse det. Det är som omskrivningar på omskrivningar. Spanjorerna är mästare på det. Det är inget nytt men likväl klickar man in och försöker förstå om de har någon ny info. Och a l l t i d är det någon radiopratare som kommit med något nytt. Finns det något annat stort fotbollsland i världen som har som enorm tillit till radiopratare som Spanien? Känns inte så.

Nåväl, Dortmund vill inte släppa Håland. Det är tydligt. Laget har gått skit i år. Marco Rose tillika Hålands tidigare tränare i Salzburg kommer in som tränare till nästa säsong, vilket kanske är en pluspoäng. Kontraktsmässigt kan han inte bryta sig ur så det krävs en strejk av Aubameyang-klass för att det ska ske. Vilket inte är omöjligt.

Personligen tror jag att han går om Barca eller Real lyckas håva upp en bit över miljarden. Nästa år kickar hans klausul in på 750 millar, bättre att sälja och bygga nytt med en ny tränare än att torska pengar och sitta kvar med en irriterad norrman. Och han har Mino Raiola som agent. Han har en tendens att lösa sina klienters önskningar. Som en jäkla tandfe lyckas han lösa de mest otroliga önskemålen. Ligger inte direkt någon tia under kudden i podden i den här övergången, vilket är motivation nog för att Mino ska ordna det.

Dela
Prenumerera

Lämna en kommentar

Meddela om
Sajna upp för Tutto's nyhetsbrev
13 Kommentarer
Nästade kommentarer
Visa alla kommentarer