Leipzig nästa utmanare att falla vid Bayerns fötter

Allt skulle avgöras. Den unga, fräscha och illa omtyckta uppstickaren RB Leipzig mot envåldshärskarna Bayern München. Då gjorde Leipzig allting rätt, men det var som vanligt Bayern som vann slaget.

Det har snart gått tio år sen vi såg ett annat lag lyfta Bundesligaskölden i slutet av säsongen. Då tränade en fortfarande rätt fräsch Jürgen Klopp ett fortfarande rätt fräscht Borussia Dortmund.

Sen 2012 har Bayern vunnit Bundesliga åtta år i följd. Under den tiden har Leipzig gått från att vara ett lag i den tyska fjärdedivisionen till att ersätta Dortmund som den största utmanaren till Bayern om titeln.
Därför var matchen i helgen extra intressant. Det var en match mellan den erfarna, europeiska matchfaktorn Bayern München och den nya, unga, pigga uppstickaren RB Leipzig. Två klubbar som skiljer sig på många sätt, men som alltmer börjar att likna varandra.

Framför allt var det en match som skulle kunna sätta stopp för Bayerns enorma dominans inom den tyska fotbollen. Förutsättningarna kunde för Leipzig knappast ha varit bättre. Ett tröttkört Bayern, utan Robert Lewandowski på hemmaplan – mer kan man knappast önska.

Och som Leipzig hade bestämt sig för att utnyttja det. Från första sekund gick det i full blås. Mer reklam för sin energidryck hade Emil Forsberg och gänget knappast kunnat göra. För ett ovetande öga såg Leipzig ut som de regerande mästarna. De forcerade fram, tvingade Bayern att retirera och slå bollar kors och tvärs på bästa sändningstid.

Men sen hände det som hänt alla utmanare på senare år. En serie olycksdrabbade händelser. En långboll hittade Thomas Müller samtidigt som Amadou Haidara halkade. Och Müller hittade Goretzka. Och Goretzka avslutade i Lewandowski-anda. 1-0. Till Bayern. Ett absolut rån inför ögonen på en vampyrblek Julian Nagelsmann.

Mer behövdes inte. Det var som att taktiken hela tiden varit att få fram ett läge och sen backa hem. En solkysst Hansi Flick fick se sitt Bayern spela handbollsförsvar resten av matchen. Och det räckte. Som så många gånger tider genom historien.

Det spelade ingen roll att Dani Olmo fick fritt läge från 10 meter. Bollen slank retfullt utanför. Det spelade ingen roll att Marcel Sabitzer avlossade en skruvad kanon. Manuel Neuer petade den över. Det enda som spelade roll var att Bayern hade utnyttjat sin chans. 

Leipzig var bättre, men Bayern vann matchen. Med största sannolikhet titeln. Skillnaden mellan ett aspirerande mästarlag och ett faktiskt mästarlag kunde inte ha varit tydligare.

2021 kunde ha varit säsongen där Bayern petats från tronen, om än bara för en säsong. Istället blev det säsongen där det blev så oerhört tydligt att de är långt före alla andra. För även när de går på knäna så vinner de. Och det gör bara en sann mästarförening.

Leipzig blev nästa utmanare att falla. Nu är frågan när de får nästa chans igen? Ett stort manfall vänta till sommaren men det största problemet är inte lagbygget eller ekonomiska förutsättningar att skapa ett titelutmanande lag. Som alltid är det vad som står på andra sidan planhalvan när allt ska avgöras som är bekymret, och stora stygga Bayern har inga planer att flytta på sig. 

Dela
Prenumerera

Lämna en kommentar

Meddela om
Sajna upp för Tutto's nyhetsbrev
7 Kommentarer
Nästade kommentarer
Visa alla kommentarer