En dominoeffekt att vänta i Bayern

Seger med 3-2 mot topplaget Wolfsburg på bortaplan, utökat avstånd till Leipzig i tabellen och en mer eller mindre avgjord titelstrid. Allting borde vara frid och fröjd i München ikväll. Men så kommer det inte att vara.

“Jag skulle vilja bryta mitt kontrakt efter säsongen. Det är fakta”, berättade tränaren Hansi Flick till Sky efter segern. Direktsänt. Rätt ut till den tyska befolkningen och kort därefter i varenda hörn av jordklotet. Han ska ha meddelat klubben detta efter förlusten mot PSG i veckan och berättat för sitt lag efter matchen. Fram till nu har det hela tiden funnits ett hopp hos alla supportrar och Karl-Heinz Rummenigge att Flick skulle fullfölja sitt kontrakt som gäller till 2023. Nu finns det ingen återvändo.

En av de mest framgångsrika tränarna i klubbens historia kommer att lämna. Efter inte mer än 18 månader som huvudtränare. Och som en av de få som självmant valt att lämna vad som anses det mest åtråvärda jobbet inom tysk fotboll och ett av mest åtråvärda i fotbollsvärlden. Flick kunde inte se sig själva fortsätta sitt arbete så länge sportchefen heter Hasan Salihamidzic. Hur mycket de båda försökt släta över deras brustna samarbete utåt sett, har det blivit allt klarare att det inte fungerar. Tränaren har velat mer insyn och makt i värvningarna, något sportchefen totalvägrat. Eftersom Flick själv inte känner att han kan styra sitt lags framtid så kan inte heller vara kvar. Och frågan är om vi ens fått reda på en bråkdel av sanningen.

Det hela luktar extremt unket. För den avgående VD:n Rummenigge är det ett rejält slag mot hans ambitioner att lämna klubben i bästa möjliga skick. Så sent efter förlusten mot PSG konstaterade Rummenigge att Flick kommer att fullfölja sitt kontrakt, utan tvivel. Jag har aldrig sett Rummenigge som en naiv figur. Nu framstår han som en. Och just nu ser han ut att lämna klubben i kaosartat tillstånd.

En dominoeffekt av Flicks beslut är att vänta. Spelarna har stått på hans sida. En majoritet av de anställa i klubben. Fansen likaså. Kommer Salihamidzic vara kvar? Kan han vara kvar? Och vem ska ersätta Flick? Nagelsmann nämns som huvudkandidat. Men varför skulle Leipzig vilja släppa honom? Och varför skulle han vilja hoppa på ett jobb som en annan tränare lämnat för att förutsättningarna för att lyckas inte funnits där?

Ovissheten är enorm. En sak är klar, det kommer att ryka svart rök från kontoret på Säbener Straße ett bra tag framöver.

Dela
Prenumerera

Lämna en kommentar

Meddela om
Sajna upp för Tutto's nyhetsbrev
10 Kommentarer
Nästade kommentarer
Visa alla kommentarer