Det sämsta som kunde ske Bundesliga

Det landade inte direkt som en överraskning när både Bayern München och RB Leipzig tidigare idag släppte nyheten att Julian Nagelsmann lämnar de sistnämnda för de förstnämnda. Nagelsmann hade ändå gjort sitt. Förnekat intresse och hållit käften under ett par dagar, samtidigt som klubbledningarna skötte förhandlingarna.

Med två år kvar på kontraktet med Leipzig kunde han inte göra mer. Ett drömläge för Leipzig som visste att Bayern bara skulle vilja ha just deras tränare. Prislappen kommer vara den högsta någonsin för en fotbollstränare. Allt mellan 200 till 250 miljoner spekuleras det om. Ett paradigmskifte på sitt sätt.

För Leipzig framstår det som en bra affär. De plockade över Nagelsmann för 50-60 miljoner för två år sen. De har en ersättare klar i Jesse Marsch som öppet deklarerat att han är redo för att ta nästa steg från systerklubben i Salzburg. Som i sin tur kommer att plocka in Wolfsburgs succétränare Oliver Glasner (född i Salzburg och vill hem) vad det verkar.

Leipzig vill absolut utmana Bayern, men framför allt vill Red Bull-koncernen göra en bra affär. Här gör man tre och skriver in fina siffror på sista raden. Hur sugna de än är på den där Bundesligatiteln så finns det inget som slår snabba cash i en värld som stått på ruinens brant i ett år och först nu börjar se ett ljus.

För Bayern är det hela en självklarhet. Hansi Flick vill lämna för jobbet som förbundskapten (vilket kommer vara till fördel för Bayern). Hos den största konkurrenten i Tyskland finns en tränare som är född i en by nära München, vars familj bor i trakten och som är en stor Bayernsupporter. Han har inte vunnit några titlar att tala om, men han har ändå levererat mer än tillräckligt utifrån förutsättningarna.

Det kanske kostade lite, men att försvaga sin främsta konkurrent är något av en paradgren i München. Bayer Leverkusen (Lucio, Ballack), Werder Bremen (Tim Borowski, Torsten Frings), Borussia Dortmund (Ottmar Hitzfeld, Robert Lewandowski, Mario Götze, Mats Hummels) har alla gått samma öde till mötes tidigare. Nu är det Leipzigs tur med Nagelsmann och Upamecano.

När en utmanare kommer så är Bayern där och kväver den direkt. De har pengarna, de har makten och inte minst adressen. De är få Bundesligaspelare som motstått lockelsen att få bo i en av Tysklands vackraste städer, spela i ett av världens bästa lag och tjäna de allra tyngsta pengarpåsarna. Så har det alltid varit och ingenting ser ut att ändra på det. Det här är ytterligare ett bevis.

Problemet är att Nagelsmanns flytt till Bayern är det absolut sämsta som kunde ske Bundesliga. Det cementerar deras plats i toppen ytterligare. Vilket såklart betyder att Bundesliga fortsatt kommer att vara en oattraktiv liga för de oinvigda supportrarna. För hur kul är det för tänkbara nya supportrar att veta att Bayern kommer ta sin tionde titel i följd nästa säsong? Och elfte året därpå. Det är en jävligt svårsåld USP för DFL och DFB.

Och till skillnad från en liknande dominant som Juventus, så tycks Bayern inte begå några som helst fel. Till och med när de chansar och tar in på pappret ”orutinerade” tränare, som Flick, så kommer resultaten. I år har det varit schismer och ett prekärt skadeläge i Bayern. Spelar ingen roll. Bayern löser det ändå. Det är problematiskt för hela den tyska fotbollens existens. Det här kommer inte att hjälpa den på rätt väg.

Dela
Prenumerera

Lämna en kommentar

Meddela om
Sajna upp för Tutto's nyhetsbrev
9 Kommentarer
Nästade kommentarer
Visa alla kommentarer