Svekets svallvågor

Det här skulle egentligen vara en krönika om det största rivalmötet i England. En krönika om intensiva matcher som brukar innehålla fart, fläkt, ylande publik och en inramning i absolut världsklass. En sån inramning som kan sammanfattas så här: ytterbackar får i panik nicka ut bollen till hörna för att de inte hör sin egen målvakt.

Mötet mellan Manchester United och Liverpool. Som neutral åskådare har det alltid varit en ynnest att få bevittna bataljerna lagen emellan. Även om jag förstår det ångestpåslag som det här mötet kan innebära för respektive lags supportrar. Statistiken talar ju sitt tydliga språk. På de 206 möten som passerat sedan den 28 april 1894 har Manchester United vunnit 81 matcher och Liverpool 67. Aldrig en lugn stund, inte på 127 år. Ej heller idag, fast av helt andra anledningar.

Du har såklart redan sett, läst, hört och känt om Super League (om inte, läs HÄR och HÄR). Kortfattat: Ägarna till tolv av de största klubbarna i Europa satt kring ett runt bord och passade på att smida sina egna planer på hur framtidens fotboll ska spelas. Detta medan lagens supportrar, av diverse pandemiska anledningar, inte fick möjlighet att på läktarna kanalisera sitt missnöje.

Istället blev det, som brukligt, i sociala medier som missnöjet tog fart på riktigt. Stora supporterkonton till Manchester United blev mer intensiva i sin #GlazersOut-kampanj, främst på Twitter. En demonstration planerades, med start klockan 15 idag söndag. Folk var lite väl ivriga, med grönguldiga halsdukar var det redan kring 14.30 ett tusental United-supportrar på plats utanför Old Trafford. Varför grönguldiga halsdukar? Är det Norwich som har kuppat in sig i protesthandlingen? Nej, de grönguldiga färgerna är United-fansens sätt att håna ägarfamiljen Glazer genom historiens vingslag. Det är färgerna för Newton Heath FC – laget som år 1902 bytte namn till Manchester United. Om inte annat ett fyndigt sätt att genom färgsättning ständigt kunna föra en tyst demonstration mot ägarförhållandena.

Någon särskilt tyst demonstration var det dock inte tal om i eftermiddags. Strax efter klockan 15 hade ett gäng supportrar lyckats kränga upp en grind och ta sig in i själva arenan. Kort därpå var de hundratals ute på Old Traffords gräsmatta. Någon tjej på Twitter var överlycklig över att ha gjort mål mot Stretford End, några andra roade sig med att kasta pyroteknik upp på de enorma tygstycken som täckt läktarplatserna under pandemin. En stor polis- och väktarinsats ledde till att Old Trafford kunde tömmas på oinbjudna, och i skrivande stund har inga rapporter inkommit om personskador.

Detta resulterade i att matchen först blev försenad, sedan uppskjuten på obestämd tid. Vi får helt enkelt vänta på möte 207 mellan Manchester United och Liverpool.

Erik Niva satt samtidigt i Viasat-studion och pratade om att den europeiska toppfotbollen potentiellt tagit en ny riktning. Rakt in i en stavmixer om du frågar mig. För en gångs skull ledde en hashtagg-demonstration på Twitter till en faktisk demonstration, och med det ja – ett olaga intrång på Old Trafford.

I dag ekade supportrarnas röst över Manchester, och över fotbollsvärlden, i svekets svallvågor.

Dela
Prenumerera

Lämna en kommentar

Meddela om
Sajna upp för Tutto's nyhetsbrev
8 Kommentarer
Nästade kommentarer
Visa alla kommentarer