Sassuolo-Atalanta 1-1: Kampen om Scudetton är över

Två straffar, två röda kort och två målvakter som spelade huvudrollen. Det blev inte mer angenämt än så mellan Serie A:s roligaste lag. Och som vanligt hade ingen räknat med Andrea Consigli!

Bara full pott för La Dea på söndagseftermiddagen kunde hindra Inter-fansen från att fira klubbens nittonde Scudetto genom tiderna och den första sedan 2010. Det hade förutspåtts mål, offensivglädje och dramatik. Miljontals interisti världen över var försiktigt hoppfulla. Och när domare Luca Pairetto klockan 16.51 blåste tre gånger i sin pipa var allt över. Pazza Inter är nya italienska mästare!

Gollini fick hjärnsläpp och såg rött

Reggio Emilia och Città del Tricolore bjöd på klarblå himmel och perfekta förutsättningar, där supportrarna tyvärr fortfarande lyste med sin frånvaro. Atalanta satte som vanligt hög press direkt från avspark och Sassuolo visste att det gällde att rida ut stormen. Redan efter fyra minuter var man dock satta i trångmål sedan Zapata gått omkull till vänster en bit utanför straffområdet. Malinovskyi frestade men ukrainarens fina frispark med sikte på bortre krysset räddas föredömligt ut till hörna av Consigli. Atalanta visade att man inte tänkte ge bort något riktigt än, men Sassuolo är inga duvungar längre och har ju Roma och den sista Europaplatsen i sikte.

Det var en jämn inledning, där lagen tog ut varandra och där ett fokuserat Sassuolo sökte vägar framåt. Boga med sin höga arbetskapacitet och Kyriakopoulos med sin precision både defensivt och offensivt gav gästerna huvudbry. Och värre skulle det snart bli för Gasperini. I den 22:a minuten hittar en lång skärande boll från vänsterförsvaret fram till Boga som hakas upp av utspringande Gollinis vänsterarm. Solklart rött direkt för Atalanta-keepern som fick ta sig en tidig dusch, medan Gasperini skickade in Marco Sportiello och ”offrade” Pessina.

Matchen gick såklart in i en ny fas men målchanserna var ännu lätträknade när klockan tickade över halvtimmen spelad. Ett decimerat Atalanta spelade dock som om inget hänt och i 32:a matchminuten hittar man rätt med ett mästerligt mål. 0-1 kommer efter klapp-klapp-spel från vänster mellan Freuler, Malinovskyi och Gosens där tysken vackert placerar in bollen i krysset. Vackert och extremt effektivt. Atalanta gick till halvtidsvila elva poäng bakom Inter.

Målfesten uteblev – poängen skulle räddas

De Zerbi utnyttjade pausen till att mobilisera sina trupper samt förbereda ett dubbelbyte; en ut i försvaret och byte av spjutspets. Ferrari och Raspadori kom således in och bytet fick nästan omgående önskad positiv effekt. Sassuolo fick mer fart i bolltransporterna och hotade Atalanta på ett helt nytt sätt. Så pass att kapten Rafael Toloi tvingas ta i lite för hårt mot den framstörtande Junior Traoré, som spelats fram efter fint samspel mellan Locatelli och Raspadori. Straff! Men i ärlighetens namn föll den unge ivorianen väl enkelt. VAR lät ändå Domenico Berardi stega upp och med ett kliniskt skott vid högra stolpen kvitterade han med sitt femtonde ligamål för säsongen.

Bara fem minuter hade gått men känslan var aldrig att det skulle öppnas någon målfest; Atalanta kom bara upp i sporadiska försök, som när Malinovskyi med en läcker boll hittar fram till Hateboer som vänder upp och avlossar stora bössan. Andrea Consigli bara växte och växte och Sassuolo utnyttjade sitt numerära överläge till att hitta fina ytor. Gasperini skickar in Muriel istället för en småtjurig Zapata, nu fick det liksom bära eller brista. Istället var det Sassuolo som kom fram och återigen skapade oreda med sina skärande långbollar. Som i 64:e då Raspadori snappade upp bollen till höger och hittade in till Locatelli som avslutade perfekt men VAR dömde bort det för offside på den förstnämnde. Hårfint...

Med kvarten kvar tampas Marlon och Muriel om bollen efter en slarvig tillbakanick av Ferrari. Medan Sassuolo-backen försöker hålla bort colombianen, glömmer han allt vad boll heter. Muriel går omkull och straffen var odiskutabel, liksom brassens andra gula kort. Muriel stegar själv upp och skjuter bollen lågt mitt i målet med Consigli som kastar sig till vänster och får bollen på utsträckt vänsterben. Bollen dansar på mållinjen men en hemmaförsvarare kan rensa ut till hörna. En gyllene chans hade gott om intet, men nu var det tio mot tio. Skulle Atalanta hitta ny energi?

Ett par minuter senare tvingas kapten Toloi utgå med en lättare känning, samtidigt som Josip Ilicic blev kvar på bänken. Sassuolo, som slog dubbelt så många passningar som Atalanta denna eftermiddag, hade med lite större tyngd och mod kunnat åsamka större skada. Det är ju stentufft i Serie A mellan platserna 2-5 och gissningsvis gick inte ens Gasperini för segern mot slutet, med tanke på hur matchen gestaltade sig. Med andra ord: Scudetton fick gå till Inter, bara man bärgade en poäng till Bergamo.

* * *

En 34-årig milanesare, fostrad i Atalanta där han spelade 193 matcher mellan 2006 och 2014, blev dagens huvudperson. Som vanligt hade ingen räknat med Andrea Consigli. Keepern som tidigare beskrivits som en av Serie A:s mest underskattade spelare, alla positioner inräknade, stod för en jättematch. Och egentligen känns det inte mer än rätt att guldet skulle bli klart just här, i Inter-ikonen Luciano Ligabues hemtrakter. Ikväll firas det i Milano, i Reggio Emilia, ja på en massa håll världen över. Urlando contro il cielo! L'Inter è Campione!

Sassuolo-Atalanta blev aldrig vad som utlovats. Men samtidigt ett par mil österut var det målfest i Il derby dell'Appennino där mitt och Thomas Wilbachers älskade Fiorentina lyckades med konststycket att tappa ledningen inte en, inte två utan tre gånger. Bolognas 39-årige argentinare Rodrigo Palacio fick aldrig lyfta bucklan med Inter, hade inte gjort mål sen i september, men på söndagen blev han historisk som den äldste spelaren någonsin att sätta ett hattrick i Serie A!

Dela
Prenumerera

Lämna en kommentar

Meddela om
Sajna upp för Tutto's nyhetsbrev
5 Kommentarer
Nästade kommentarer
Visa alla kommentarer